PRAKTISCHE ZAKEN
Eerst moet een arts het overlijden vaststellen. Daarna kunt u ons – dag en nacht – bellen. Wij kunnen op dat moment, in overleg met u, de eerste praktische zaken die van direct belang zijn onmiddellijk regelen. Wij maken dan ook meteen een afspraak op welk moment wij de uitvaart verder bespreken.
De volgende onderwerpen komen aan bod. Het hoeft niet, maar u kunt er misschien wel al over nadenken of er met familieleden over spreken.
Als iemand is overleden is het belangrijk dat het lichaam zo snel mogelijk wordt verzorgd en beschermd tegen verval. Het lichaam koelen is het meest gebruikelijk. Dat kan in een gekoelde ruimte van een uitvaartcentrum of mortuarium, op een koelplaat op bed of in de kist op een koeling die onder de kist wordt geplaatst. Minder gebruikte alternatieven (in onze omgeving) zijn tijdelijk balsemen ofwel thanatopraxie of bijvoorbeeld het opbaren op graszoden.
Het verzorgen van een overledene bestaat uit het wassen (indien nodig) en het aandoen of vervangen van de kleding. De mond en de ogen worden gesloten en vaak wordt iemands haar verzorgd en het gezicht heel licht met make-up bijgewerkt. Vooral als iemand een doodsstrijd heeft gehad, is het troostend om iemand weer in alle rust en niet zo in en in wit terug te zien. Soms vinden nabestaanden het fijn om mee te helpen met de verzorging, vooral als men dit ook tijdens het ziekbed heeft gedaan. Samen met de professionele verzorgers of alleen met de uitvaartverzorger. In overleg is veel mogelijk.
Opbaren is eigenlijk een verzamelnaam voor het koelen en verzorgen. Thuis opbaren kan fijn zijn omdat u van niemand afhankelijk bent en daardoor afscheid kunt nemen op uw eigen manier. Met de kist midden in de kamer, zodat iemand omringd is door hen die hij of zij zo lief had of, indien gewenst, in een andere kamer waar meer privacy is. Deze manier van opbaren is ook een vriendelijke manier voor (jonge) kinderen omdat zij zo in alle rust in een vertrouwde omgeving en in hun eigen tempo kennis kunnen maken met de dood.
Indien thuis opbaren logistiek niet mogelijk is, of als u het gewoon prettiger vindt dat iemand ergens anders is opgebaard, zijn er diverse uitvaartcentra en afscheidshuizen in de omgeving. U kunt daar op bezoek gaan, maar dat hoeft uiteraard niet.
Er wordt meer gecremeerd dan begraven in Nederland. Waar de keuze naar uitgaat is zeer persoonlijk. Sommige mensen vrezen om ‘door de wormen opgegeten worden’, maar dat klopt niet omdat wormen niet zo diep in de grond kunnen komen. Cremeren kan ook een naar idee zijn, maar het scheelt aanzienlijk in de kosten. Bij de keuze kan ook een geloofsovertuiging een rol spelen. Indien iemand er geen uitgesproken mening over heeft, kunnen wij daarin adviseren.
Na de crematie duurt het ongeveer een maand voordat de as wordt vrijgegeven. Dit in verband met eventueel onderzoek bij vermoeden van een misdrijf en om te voorkomen dat nabestaanden te snel een beslissing nemen over het verstrooien. Het verstrooien is overigens overal toegestaan, mits er toestemming is van de eigenaar van het land of het water. De politiek buigt zich op dit moment over de mogelijkheid om de as eerder vrij te geven.
Bij begraven moet je goed opletten op wat voor een graf je kiest. In principe zijn er twee soorten: een algemeen graf en een particulier graf. Een algemeen graf is een minder duur alternatief, en is qua kosten vergelijkbaar met een crematie. Dit graf blijft meestal tien jaar bestaan en je hebt er als familie geen zeggenschap over. De begraafplaatsbeheerder bepaalt wie er nog meer bij komt te liggen. Dat is dus meestal een vreemde! Als de termijn van tien jaar is verstreken, is er geen recht op verlenging en kan het graf zonder toestemming worden geruimd.
Een particulier (huur)graf komt op naam van een nabestaande, de zogenaamde rechthebbende. Meestal is dat de partner of een van de kinderen. De huur is voor minimaal tien jaar of een veelvoud daarvan. Er is plaats voor meerdere personen en de rechthebbende moet daar toestemming voor geven. Na tien jaar kan de termijn verlengd worden. Dit graf is veel duurder en de prijs verschilt per begraafplaats. Bijkomende kostenpost is een verplichte bijdrage voor het onderhoud van de begraafplaats.
Een derde mogelijkheid is het ter beschikking stellen van je lichaam aan de wetenschap. Dit dient voor overlijden vastgelegd te worden bij een anatomisch instituut. Hoe goed ook bedoeld, niet iedereen komt hiervoor in aanmerking. U moet u er ook rekening mee houden dat u het lichaam niet meer terugkrijgt en u zich er dus bewust van moet zijn, dat een eventueel afscheid zonder het lichaam van de overledene plaatsvindt.
Op het moment van schrijven buigt de politiek zich over resomeren. Dit is een nieuwe uitvaarttechniek waarbij het lichaam wordt opgelost in een chemisch bad. Uiteindelijk blijft er alleen een capsule met poeder over die wordt meegegeven aan de nabestaanden.
Links
Traditionele uitvaartlocaties waar het afscheid plaats kan vinden, zijn een kerk en de binnen- of buitenaula van een crematorium of begraafplaats. Het is ook mogelijk om het afscheid ergens anders te organiseren: bij iemand thuis, in de kantine van de sportclub, een horecagelegenheid of buiten in een boomgaard bijvoorbeeld.
Bij de condoleance kunnen genodigden aan de nabestaanden hun deelneming betuigen. De condoleance vindt soms op een middag of avond voorafgaand aan de dag van de uitvaart plaats. Vaak op de locatie waar de overledene is opgebaard. Op die manier kunnen de mensen ook nog even afscheid nemen. Het biedt tevens mensen die verhinderd zijn op de dag van de uitvaart, toch de gelegenheid om de nabestaanden te ontmoeten.
Een ander moment van condoleren is na afloop van de plechtigheid. Soms bij de uitvaartlocatie in een koffiekamer, maar het kan ook bijvoorbeeld in een horecagelegenheid of bij iemand thuis.
Vroeger werd standaard koffie met (droge) cake geserveerd. Tegenwoordig kun je bijna alles laten serveren (en is de cake trouwens veel lekkerder).
Muziek en beeld zijn mooie manieren om een persoonlijk karakter aan het afscheid te geven. Live gezongen muziek of het pianospel van een kleinkind kunnen (mits niet al te vals...) de overledene niet mooier eren. De levensloop gevat in een fotopresentatie met muziek eronder kan niet alleen ontroering, maar ook een lach van herkenning geven.
Technische mogelijkheden om muziek te laten horen en beeld te vertonen ontwikkelen zich in rap tempo. Veel uitvaartlocaties beschikken over een professionele installatie, waar veel mee mogelijk is. Spotify en Youtube vaak uitgezonderd. Mochten de mogelijkheden beperkt zijn, dan kan er techniek ingehuurd worden: voor het vertonen van beeld, tot opnames en livestreaming aan toe.
Mocht u niet beschikken over de muziek die u graag wilt laten horen, dan huren wij specialisten in die tegen een kleine vergoeding muziek kant en klaar kunnen aanleveren. Niet onbelangrijk daar er vaak onder tijdsdruk wordt gewerkt omdat de uitvaartlocaties 48 tot 24 uur voor de plechtigheid muziek en beeld in huis willen hebben om te kunnen programmeren.
Vroeger hadden kruiden en bloemen een speciale betekenis als ze bij een graf werden neergelegd. Salie om het kwade af te wenden en Mirte als symbool van de onsterfelijkheid bijvoorbeeld. Tegenwoordig geven mensen bloemen mee om iets te zeggen wat ze niet in woorden kunnen uitdrukken.
Rouwkransen en -stukken komen in alle soorten en maten met daarbij behorende prijzen. Een gemiddeld stuk kost al gauw rond de € 125,00. Soms bestaat er de mogelijkheid om als nabestaande samen met de bloemist een bloemstuk te maken, of bloemen uit de tuin te laten verwerken in het kiststuk.
Na een begrafenis komen de bloemen op het graf, waar ze soms nog weken goed blijven, mits er geen herten op de begraafplaats lopen. Na een crematie verdwijnen de bloemen in de kliko als de nabestaanden geen bestemming hebben gekozen. Mogelijke bestemmingen zijn een bestaand graf van een familielid, een strooiveld op de uitvaartlocatie of een oorlogsmonument. Sommigen nemen (een deel van) de bloemen mee naar huis. Steeds vaker vragen de nabestaanden aan de genodigden om één losse bloem mee te nemen of i.p.v. bloemen te geven, een bedrag op de rekening van een goed doel te storten.
Op de dag van de uitvaart moet het lichaam van de overledene van de opbaar- naar de uitvaartlocatie worden gebracht. Omdat uitvaarten steeds persoonlijker worden, zijn er tegenwoordig allerlei vormen van vervoer mogelijk. Standaard wordt er nog vaak voor een traditionele zwarte of zilvergrijze rouwwagen gekozen, maar u kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor een andere kleur, een uitvaartfiets met aanhanger, een Landrover, een Harley Davidson met zijspan, uw eigen auto (mits groot genoeg) of, heel gemoedelijk met zijn allen in de Uitvaartbus.
Een paar eeuwen geleden zorgde de man voor het hout als bruidsschat en de vrouw voor het lijkkleed. Chique mensen werden begraven in een eikenhouten, loden of tinnen kist bekleed met zwart fluweel en borduursels. De gewone man werd op een plank naar het graf gebracht. Die plank ging overigens niet mee het graf in, maar werd als aandenken bewaard.
Tegenwoordig is er veel meer keuze en hoef je er gelukkig niet al bij je huwelijk aan te denken. Kisten variëren van massief mahonie en eiken fineer tot ecologisch populier en rieten manden. Je kunt zelf je kist maken n.a.v. een bouwplaat op internet, of laten maken van hout dat een bijzondere betekenis voor de overledene heeft. De (opbaar-)plank bestaat overigens ook nog steeds.
Ondanks dat digitale media de traditionele media langzaam aan vervangen, sturen de meeste mensen nog altijd een papieren rouwkaart (rouwbrief of rouwannonce), vaak gecombineerd met een digitale versie, om de mensen te informeren over het overlijden en de uitvaart. Omdat de kaart vaak snel op de post moet zodat iedereen tijdig voor de plechtigheid kan worden geïnformeerd, is het handig om een adreslijst klaar te hebben zodat de enveloppen alvast geschreven kunnen worden.
Indien u zelf geen ideeën heeft over de layout, maken wij de kaart samen met u op. Komt er een foto op? Of de afbeelding van een favoriet schilderij of van iemands hobby? Of wordt het een traditionele kaart van geschept papier met een dun grijs randje? Wij hebben een collectie met voorbeelden ter inspiratie. De enveloppen hebben standaard een grijze rand, zodat de ontvanger meteen weet dat er geen goed nieuws in zit en de post weet dat deze brief voorrang heeft.
Nabestaanden schrikken vaak van de prijs van een advertentie. De kosten voor een gemiddelde advertentie in een landelijk dagblad variëren, afhankelijk van de grootte van de advertentie en de oplage van de krant, tussen € 900,00 en € 2.500,00. Bij een regionaal dagblad is de prijs ongeveer € 500,00. Bij de lokale weekkrantjes kost het rond de € 150,00.
Een advertentie wordt meestal geplaatst als men denkt niet iedereen te kunnen bereiken met de kaart. Dit geldt bijvoorbeeld voor (huis-)artsen, docenten of beroemdheden. Maar het kan ook de wens van de overledene zijn, of gewoon handig, om te voorkomen dat u wordt aangesproken in een winkel door mensen die het nog niet weten, goedbedoelend informerend naar de gezondheid van uw inmiddels overleden familielid. Vrienden, sportclubs en het werk plaatsen soms ook een advertentie.
Een dankkaartje versturen, gebeurt steeds minder en is niet verplicht. Mocht u echter waarde hechten aan dit gebruik, dan schrijft de etiquette voor om het kaartje binnen vier tot acht weken te versturen naar de mensen die u niet persoonlijk heeft kunnen bedanken. Maar iedere andere reden is natuurlijk legitiem.
Ook met het ontwerpen en versturen van het dankkaartje kunnen wij u helpen, maar voor alles geldt uiteraard, dat het misschien ook prettig is om de aankondiging en het bedanken geheel in eigen beheer te doen.
Het is lastig om uit de losse pols te zeggen wat een uitvaart kost. Omdat wij iedere uitvaart op maat organiseren, kunnen de kosten aanzienlijk verschillen. Grofweg kun je stellen dat een eenvoudige crematie tussen de 3.200 en 7.000 euro kost en voor een begrafenis moet je daar nog ongeveer 1.000 tot 3.000 bij optellen. Indien u precies wilt weten wat een uitvaart kost, kunnen wij dit telefonisch met u bespreken of een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek bij u thuis of bij ons op kantoor.
Sommige mensen sparen voor hun uitvaart. Daar zijn verschillende manieren voor. Bijvoorbeeld door geld opzij te zetten op een spaarrekening, of door een uitvaartverzekering af te sluiten. Soms is er genoeg geld als je een eigen huis hebt. Om te achterhalen welke manier van financieren het beste bij u past, raden wij u aan een financieel adviseur te raadplegen.
Uitvaartverzekeringen
Er bestaat een misverstand dat, indien u een uitvaartverzekering heeft, u verplicht bent de uitvaart te laten regelen door de uitvaartverzorger die uw verzekeraar aanwijst.
Het staat u echter geheel vrij om zelf een uitvaartverzorger te kiezen, ongeacht waar of hoe u verzekerd bent.
Soorten verzekeringen
Grofweg zijn er twee soorten uitvaartverzekeringen: een sommen of kapitaalverzekering en een natura-, of dienstenverzekering.
Bij de eerste wordt er geld uitgekeerd en bij de tweede een pakket van goederen en diensten.
Bij de sommen- of kapitaalverzekering legt u geld weg voor een bedrag dat wordt uitgekeerd na overlijden. U kunt het vrij besteden aan een uitvaartverzorger naar keuze. Sommige verzekeraars kunnen administratiekosten in rekening brengen als je voor een andere uitvaartverzorger kiest dan waar de verzekeraar een contract mee heeft.
Bij de natura- of dienstenverzekering wordt vaak gedacht dat alles geregeld is. In sommige gevallen is dat ook zo, maar als u iets anders wilt dan in de polisvoorwaarden staat, bestaat er een grote kans dat u moet bijbetalen. Ander belangrijk gegeven is, dat bij deze verzekering de verzekeraar bepaalt welke uitvaartonderneming u krijgt. Mocht u echter liever de uitvaart door ons laten verzorgen, dan worden niet de diensten en goederen uitgekeerd, maar het geldbedrag waarvoor u de verzekering ooit heeft gekocht. Ook in dit geval kunnen sommige verzekeraars een bedrag in mindering brengen voor administratiekosten.
Het is dus aan te raden om van te voren te controleren wat voor een soort verzekering er is en welke consequenties dit heeft voor de uitvaartwensen. Mocht u dit ingewikkeld vinden, dan kunnen wij u hierbij helpen.
Als wij een uitvaart verzorgen zullen wij altijd vragen wie de opdrachtgever van de uitvaart is. Deze persoon is namelijk juridisch en financieel verantwoordelijk voor de uitvaart. Vaak is dit de partner of een kind van de overledene. Maar het kan ook een Executeur Testamentair zijn. Dit is iemand die in het testament staat vermeld en bepaalde bevoegdheden heeft rondom de afhandeling van een nalatenschap. Het kan een familielid of vriend zijn, maar ook een notaris of iemand die in dit soort dienstverlening is gespecialiseerd.
Voor overige juridische vragen raden wij u aan een notaris te raadplegen.
Emotioneel
Niet alleen verdriet en somberheid horen bij rouw. Ook boosheid, eenzaamheid en soms zelfs ook opluchting. Alle emoties mogen en horen erbij. Niets is gek. Maar weet vooral dat u het niet alleen hoeft te doen. Sterker nog, het is heel normaal om een beetje ondersteuning in de verwerking te zoeken Tegenwoordig is er veel literatuur die u er op kunt naslaan. Ook zijn er gespecialiseerde therapeuten die u weer op weg kunnen helpen. Vergeet ook niet dat u ook uw huisarts hiervoor kunt benaderen. En natuurlijk zijn wij er niet alleen voor u voor en tijdens de uitvaart, maar ook erna. Schroom daarom niet om contact met ons op te nemen indien u hier behoefte aan heeft. Even praten, ook al is het al weer even geleden dat iemand is overleden, is niet raar en helpt echt bij het verwerken van uw verlies.
Praktisch
Onze dienstverlening reikt verder dan alleen de uitvaart. Uit ervaring weten wij hoeveel er op u afkomt in de periode na een overlijden. Daarom helpen wij u graag met onze praktische en informatieve ondersteuning. Via onderstaande link komt u in een beschermde omgeving met een persoonlijk account waarin een overzicht staat van alle acties die er na een overlijden genomen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan belastingtechnische zaken, het opzeggen van abonnementen, digitale accounts, bankrekeningen en verzekeringen, of een check bij het testamentenregister. Elke actie wordt voorzien van uitgebreide informatie die u kunt raadplegen. Nadat wij een account voor u hebben aangemaakt, kunt u op deze link klikken voor de afwikkeling van de nalatenschap.
U krijgt sowieso een handig naslagboekje van ons met tips over waar u zoal aan moet denken bij de afhandeling van een nalatenschap. Verder zijn er tal van organisaties die u verder kunnen helpen met bijvoorbeeld het leegruimen van een huis of het afhandelen of organiseren van de financiële administratie. Aarzelt u niet om contact met ons op te nemen indien u hier advies over wilt hebben.
Wij zijn een compacte, flexibele onderneming die uw uitvaart overal kan organiseren.
Wij zijn vooral bekend in:
Aerdenhout — Bennebroek — Bloemendaal — Driehuis — Haarlem — Heemstede — Overveen — Santpoort — Vogelenzang — Zandvoort - Amsterdam